Снимка Pexels Сърбия, която загуби контрола над Косово след бомбардировките на

...
Снимка Pexels Сърбия, която загуби контрола над Косово след бомбардировките на
Коментари Харесай

Европейският съюз призова Белград и Прищина незабавно да намалят напрежението в Северно Косово

Снимка Pexels

 

Сърбия, която загуби контрола над Косово след бомбардировките на НАТО през 1999 година, отхвърля да признае независимостта на някогашната си провинция и не позволява коли с косовски регистрационни номера на нейна територия от 2008 година

" Призоваваме управляващите в Белград и Прищина да подхващат виновен метод и да работят в границите на разговора благодарение на Европейски Съюз, с цел да се избегне по-нататъшна ескалация, да се възвърне спокойна атмосфера и да се работи за намиране на решение, което да подсигурява свободата на придвижване и подобряване на всекидневието на хората  ", съобщи в сряда вечерта шефът на дипломацията на Европейски Съюз Жозеп Борел, представен от АП.

Според известия на европейските медии, косовските управляващи са забранили транспортни средства със сръбски номера от понеделник. Косовската полиция принуждава водачите от Сърбия да отстраняват или покриват регистрационните табели и да употребяват краткотрайни, отпечатани на хартия и годни 60 дни за влизане. В отговор сърбите в Северно Косово започнаха да блокират пътища в непосредственост до граничните пунктове със Сърбия.

Косовският министър председател Албин Курти съобщи в сряда, че Косово и Сърбия би трябвало взаимно да си признаят регистрационните табели, с цел да обезпечат свободно придвижване на хора и артикули и да облекчат напрежението по границите.

Белград към момента не е дал отговор на това предложение.

Борел, обръщайки се към двете страни, прикани да се заобикалят всевъзможни провокации или едностранни дейности, така като те директно опонират на ползите на жителите на района.

" Повтаряме, че всички съглашения, реализирани в процеса на разговор благодарение на Европейски Съюз от неговото основаване през 2011 година, остават в действие и са наложителни за двете страни ", акцентира той.

Проверка на обстоятелствата: Съобщете ни, в случай че видите фактологични неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР